Svijet
2

Afganistan: 10 godina zatvora zbog zlostavljanja djevojke

FENA
Sahar Gul
Sahar Gul
Članovi porodice muža Sahar Gul, maloljetne Afganistanke koja je postala simbol borbe za prava žena u toj zemlji, osuđeni su na 10 godina zatvora zbog zlostavljanja i kršenja ljudskih prava.

Osuđeni su otac, majka i sestra Gulinog supruga, a njenom mužu i djeveru, koji su takođe proglašeni krivima, biće izrečena kazna naknadno, jer se nalaze u bjekstvu, saopćeno je u sudu. Priča o Sahar Gul (15) izazvala je buru u javnosti i talas međunarodnih kritika, kada je u decembru izašla na svjetlost dana.

Porodica njenog muža, poslije sklopljenog ugovorenog braka, držala je Gul šest mjeseci zatvorenu u podrumu, gdje su joj čupali nokte, lomili prste i pekli je užarenim gvožđem, da bi je primorali da se bavi prostitucijom. Slučaj Sahar Gul pokrenuo je javnost da se založi za jačanje prava žena u Afganistanu i ukine praksu ugovorenih brakova s maloljetnim djevojkama, prenosi AP.

Prema afganistanskom zakonu, djevojke mogu da stupe u brak sa 16 godina, ali agencija UN-a za ženska prava navodi podatke da polovinu svih djevojaka u Afganistanu porodica primora da se udaju prije 15. godina.