Nije prijavio 650.000 dolara
2

Afera s gradonačelnikom potresa Washington

FENA
Vincent Gray
Vincent Gray
Gradonačelnik Washingtona Vincent Gray nalazi se pod istragom zbog sumnje da nije prijavio 650 hiljada dolara korištenih u kampanji 2010. godine, piše u četvrtak Washington Post.

Prijestonički dnevnik na naslovnoj strani donosi tekst o neprijavljenim novčanim sredstvima, zbog čega je troje članova Gradskog vijeća zatražilo da Gray podnese ostavku, prenosi Tanjug.

Njegova bivša saradnica za odnose sa javnošću Jeann Harris priznala je u federalnoj istrazi da je pomogla u organizovanju prikupljanja ilegalnih sredstava i da je o tome bio obaviješten i sam Gray, tada kandidat za gradonačelnika.

Policija je u martu izvršila pretres njene kuće, kao i kuće biznismena Foeffreya Thompsona, za koga se sumnja da je donirao više od 650 hiljada dolara koji nisu prijavljeni.

Kada su novinari u srijedu pitali Graya kada je prvi put čuo za taj novac, on nije želio detaljnije da odgovara, već je samo rekao "to je dio istrage koja se vodi".

Njegov advokat Robert Beneth također nije želio da iznese više detalja, rekavši da je istraga u toku i da nije umjesno da sada daje izjave.

Harris, koja je priznala krivicu za kršenje saveznih i lokalnih zakona o izbornom finansiranju kandidata, pijeti 30 do 37 mjeseci zatvora.

Tužilac Ronald Mahen izjavio je da je Grayova kampanja za gradonačelnika prije dvije godine bila obilježena "velikim uplivom novca koji je nelegalno skriven od glasača u Washingtonu".

Član gradskog vijeća David Catania pozvao je Graya da podnese ostavku, zapitavši se kako je moguće da nije znao za novac koji je korišten u kampanji.

"Da li iko razuman može da pomisli da je Thompson uložio 650 hiljada dolara u kampanju a da onaj koji je dobio taj novac za to nije znao", rekao je Catania.

Gradonačelnikov portparol Pedro Ribeiro, međutim, smatra da je neodgovorno pozivati Graya da podnese ostavku jer istraga nije završena.

Gray sa svoje strane potvrđuje kako nema namjeru da podnese ostavku i da namjerava da ostane gradonačelnik do kraja mandata koji mu ističe u januaru 2015. godine.