Svijet
4

Afera "Panama Papers": Barack Obama pokreće proces obračuna za međunarodnu utaju poreza

Klix.ba
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama pokreće proces obračuna za međunarodnu utaju poreza kao odgovor na nedavno objelodanjem predmet "Panama Papers", kako bi otkrio malverzacije o finansijskim aktivnostima.

U nizu inicijativa koje je objavila Bijela kuća u četvrtak uvečer, navodi se kako će predsjednik preduzeti sve mjere kako bi zatvorio rupe u zakonu SAD-a i pozvati Kongres da usvoji zakon. Iako kasniji koraci mogu naići na političke prepreke u izbornoj godini, paket mjera koji se namjerava poduzeti može dati dodatne odgovore na otkrića u predmetu "Panama Papers".

"U posljednjih nekoliko sedmica, objavljivanje tzv.dokumenata 'Panama Papers je otkrilo milione navodno korištenih anonimnih podataka koji su doveli nezakonite finansijske aktivnosti i utaje poreza u centar pažnje", navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Iz Washingtona navode da su u vezi ove istrage preduzete sve mjere i napori Sjedinjenih Američkih Država, kao i akcije koje su preduzet s međunarodnim partnerima za rješavanje ovih izazova. Ranije je Obama, koji je također pod pritiskom da ograniči protok korporativnog novca iz SAD-a, bio jedan od prvih svjetskih lidera koji je odgovorio na rekordno curenje informacija prošlog mjeseca.

"Nema sumnje da je izbjegavanje problema globalnog poreza generalno veliki problem. Problem je u tome što mnogo stvari nije pravno i ilegalno“, rekao je Obama novinarima u neplaniranom obraćanju prošlog mjeseca.

Početni paket mjera koje je navela Bijela kuća ove sedmice ne može ići toliko daleko kao što bi željeli neki aktivisti, ali uglavnom se fokusiraju na povećanje propisa transparentnosti kao sredstva za dalje ispiranje i zloupotrebu poreza.

Mjere uključuju:

  • Ozbiljnu borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma i utaje poreza sa čvršćim pravilima transparentnosti;
  • Novi trezor pravila koji omogućava strancima da prikriju finansijske aktivnosti iza anonimnih subjekata u SAD-u;

Bijela kuća je također pozvala Kongres da donese niz detaljnih mjera koje bi suzbile utaju poreza.

"Trezor je već dugo vremena fokusiran na borbu protiv pranja novca i korupcije i dalju utaju poreza", rekao je sekretar glavnog trezora Jack Lew.