Haški sud
0

Advokati izlažu dokaz o sporazumu Holbrooke - Karadžić

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tim odbrane nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića saopštio je danas da će tokom iduće sedmice izložiti dokaz da je njihovom klijentu visoki američki zvaničnik obećao da neće biti krivično gonjen za ratne zločine.

Pravni savjetnik Radovana Karadžića Peter Robinson rekao je da će njegov tim podnijeti zahtjev sudu u Hagu da odbaci optužnicu na osnovu, kako je rekao, sporazuma sa specijalnim američkim predstavnikom za Balkan Richardom Holbrookeom.

"U zahtjevu će biti objelodanjen dokaz dobijen od vlade SAD-a i istrage odbrambenog tima doktora Karadžića kojom je utvrđeno da je Holbruk obećao da Karadžić neće biti krivično gonjen", navodi se u Robinsonovom saopštenju u kome se navodi da je ovim povodom za 25. maj zakazana konferencija za novinare. 

Holbruk je u nekoliko navrata negirao postojanje sporazuma, dok je tribunal saopštio da. čak i da postoji, neće pružiti imunitet od krivičnog gonjenja.

Karadžić je početkom godine podnio zahtjev da Holbrookea ispita o sporazumu, za koji on tvrdi da je postignut 1996. godine u Beogradu.