Svijet
0

Advokat: Breivik je najvjerovatnije lud

SRNA
Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik
Norvežanin Anders Behring Breijvik "najvjerovatnije" je lud, rekao je danas njegov advokat Geir Lipesstad.

"Čitav slučaj ukazuje na to da je on lud", rekao je novinarima Lipesstad, ističući da je suviše rano govoriti o tome da li će se njegov klijent tako i izjasniti na sudu.

Lipesstad, koji je član Laburističke partije u čijem je omladinskom kampu Breivik ubio 68 ljudi, najavio je da će dati otkaz ukoliko se njegov klijent ne saglasi da se podvrgne psihološkim ispitivanjima.

Pokušavajući da objasni razmišljanja njegovog klijenta Lipesstad je istakao da je "Breivik izrazio žaljenje zbog svojih djela, za koje je rekao da su bila apsolutno neophodna."

Prema njegovim riječima, Breivik "mrzi sve zapadne zamisli i demokratske vrijednosti te da smatra da je sve ovo početak 60-godišnjeg rata.

"On sebe smatra ratnikom. Počeo je ovaj rat i na neki način je ponosan na to", rekao je Lipesstad.

On je dodao da je Breivik uzeo "neku vrstu droge" prije zločina da bi imao snagu i ostao budan te da je izrazio iznenađenje što nije bio ubijen tokom napada ili na putu ka ročištu.
Lipesstad je naglasio da je Breivik izjavio da je dio antiislamske mreže koja ima dvije ćelije u Norveškoj i još nekoliko u inostranstvu.

Norveška policija i istražioci izrazili su sumnju u te izjave.

Anders Behring Breivik priznao je da je prošle sedmice izvršio bombaški a potom i oružani napad na omladinski kamp Laburustičke stranke. U oba napada poginulo je 76 ljudi.