SAD
0

Admiral Mullen zaprepašten napadom pirata na saudijski supertanker

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Admiral Mike Mullen, zapovjednik američkog Združenog stožera, izjavio je u utorak da ga je zaprepastio napad pirata na saudijski supertanker "Sirius Star" izveden 450 nautičkih milja od kenijske obale, u Arapskom moru.

"Zaprepastila me udaljenost, manje nego veličina (broda)", rekao je admiral Mullen na konferenciji za tisak u Pentagonu.

Pirati su dokazali u prošlosti da su sposobni isplanirati i izvesti napad na velike teretne brodove, no još nije zabilježen napad na brod te veličine i na tolikoj udaljenosti od obale.

"Jednom kada imaju pristup, čine se sposobnima ukrcati se i preuzeti brod, kao što su učinili u ovom slučaju", rekao je Mullen.

Postoje brojni ratni brodovi u području, a američki brodovi i posade imaju pravila angažiranja i potrebnu silu da se suprotstave piratima, rekao je Mullen, ne iznoseći druge pojedinosti.

Supertanker je napadnut više od 450 milja jugoistočno od Mombase, u Keniji. Posljednji izvještaji govore da je brod usidren u somalskim vodama.

Vlasnik broda je saudijska tvrtka Vela International, podružnica državne naftne tvrtke Saudi Aramco, a plovi pod zastavom Liberije. Među 25 članova posade je i jedan hrvatski pomorac, prenosi Hina, a ostalo su državljani Velike Britanije, Filipina, Poljske i Saudijske Arabije.

"Svih 25 članova posade je dobro", objavila je tvrtka Vela International te dodala "Vela sada očekuje dalje kontakte pirata koji su oteli brod", javio je Reuters.

Do napada je došlo u vrijeme opadanje stope uspješnih piratskih napada na trgovačke brodove ispred obala Somalije, kazali su časnici američke V. flote, stacionirane u Manamu, u Bahreinu. Vojni i civilni napori smanjili su stopu uspješnih piratskih napada s 53 posto u augustu, na 31 posto u oktobru.

"Naša prisutnost u regiji pomaže u odvraćanju i ometanju kriminalnih napada uz obalu Somalije, no situacija sa Sirius Starom jasno pokazuje sposobnost pirata da prilagode svoju taktiku i metode napada", ocijenio je viceadmiral Bill Gortney, zapovjednik Kombiniranih mornaričkih snaga, u saopćenju koje je objavio Pentagon.