Svijet
0

Admiral Mullen: Guantanamo treba zatvoriti

FENA
Glavni zapovjednik američke vojske izjavio je kako se zalaže za zatvaranje zatvora u američkoj pomorskoj bazi na Kubi što je ranije moguće jer vjeruje kako negativni publicititet širom svijeta o tretmanu osumnjičenih terorista "prilično šteti slici Sjedinjenih Država".

"Volio bih ga vidjeti zatvorenog", izjavio je admiral Mike Mullen u razgovoru s troje novinara koji su s njim obilazili pritvorski centar u njegovoj prvoj posjeti otkako je postao načelnik Združernog štaba u oktobru, javio je AP.

Njegova posjeta uslijedila je dva dana nakon šeste godišnjice otvaranja zatvora u januaru 2002. On je naglasio kako odluka o njegovom zatvaranju nije na njemu i da uviđa kako postoje brojna složena pravna pitanja za koja vjeruje da ih prvo treba riješiti administracija, poput onoga gdje da se prebace zatvorenici.

Admiral je također primjetio kako se neki od zatvorenika Guntanamo Baya smatraju velikim prijetnjama za sigurnost. Tokom obilaska Logora šest, koji je objekat s visokim mjerama sigurnosti koji drži oko 100 zatvorenika, Mullen je iz prve ruke saznao o nekim od ćelija: jedan zatvorenik zurio je u Mullena kroz uski prozor svoje ćelije dok su oficiri objašnjavali načelniku Združenog štaba kako održavaju skoro konstantni nadzor nad zatvorenicima.

Mullen, koji je ranije posjetio logor u decembru 2005. kao zapovjednik američke mornarice, primjetio je da su predsjednik Bush i ministar obrane Robert Gates također javno govorili u korist zatvaranja zatvora. Mullen je, međutim, izjavio kako nije upoznat s bilo kakvom aktivnom raspravom o tome kako da administracija učini to.

"Nisam upoznat s bilo kakvim trenutnim razmišljanjima o zatvaranju Guantanama", izjavio je Mullen.

Upitan zašto smatra da bi se Guantanamo Bay, popularno nazvan Gitmo, trebao zatvoriti a zatvorenici bi se eventualno trebali prebaciti na američko tlo, Mulen je izjavio: "Više od svega ostalog, stvorila se slika - kako Gitmo širom svijeta predstavlja Sjedinjene Države". Kritičari optužuju američku administraciju da se zatvorenici zlostavljaju u nekim slučajevima i da zakonski uslovi njihovog zatočenja nisu u skladu s pravnom državom.

"Vjerujem da je to prilično štetno kada se razmišlja kako se to održava na nas", izjavio je Mullen, govoreći u brodici koja ga je prebacivala u i iz pritvorskih objekata preko zaliva obasjanog suncem.

On je izjavio kako je bio ohrabren čuti od američkih oficira da se zatvorska populacija smanjila za stotinjak ljudi tokom prošle godine na 277 zatvorenika. U jednom momentu, ta populacija je premašila 600 ljudi. Na stotine ih je vraćeno matičnim zemljama ali američki zvaničnici tvrde da neki od njih predstavljaju tako veliku sigurnosnu prijetnju da ne mogu biti oslobođeni u doglednoj budućnosti. Samo četvorica ih se trenutno suočava sa suđenjima pred vojnim sudovima nakon što su i formalno optuženi za zločine.

Prije šest godina Guantanamo Bay je primio svoje prve zatvorenike, osumnjičene teroriste zarobljene na bojnim poljima Afganistana kada je talibanska vlada svrgnuta s vlasti.

Objekat se nalazi na zemljištu iznajmljenom od kubanske vlade na osnovu dugoročnog sporazuma još prije vladavine Fidela Castra. Njime zapovjeda mornarički admiral Mark Buzby.