Osumnjičen za terorizam
0

Adis Medunjanin priznao povezanost sa Al - Kaidom

Sarajevo-x.com
Medunjaninov advokat Robert C. Gottlieb (Foto: Reuters)
Medunjaninov advokat Robert C. Gottlieb (Foto: Reuters)
Adis Medunjanin koji je jučer uhapšen u akciji FBI-a u New Yorku zbog povezanosti sa planiranjem terorističkog napada, suočit će se sa optužnicom nakon što je vlastima priznao da je prošao obuku u kampu Al-Qaedae u Pakistanu, piše Blommberg.com

Medunjanin (25) će biti optužen za zavjeru i obuku strane terorističke organizacije.

Prema agencija, hapšenje Medunjanina izazvalo je uznemirenost među članovima bošnjačke zajednice u New Yorku koji su najavili službeno ograđivanje od bilo kakve povezanosti sa terorizmom.

Podsjećamo da je specijalna antiteroristička jedinica FBI-a u New Yorku uhapsila dva muškarca, od kojih je jedan 25-godišnji bh.imigrant Adis Medunjanin, zbog povezanosti sa Najibullahom Zazijem koji je optužen zbog sumnje da je želio koristiti oružje za masovno uništenje na tlu SAD-a, javlja CNN. Drugi uhapšeni je Zarein Ahmedzay.

Vlasti su Medunjaninu oduzele pasoš, a on je već prethodno bio ispitivan u vezi sa slučajem protiv Zazija.

Medunjaninov advokat, Robert Gottlieb je rekao da je on dobrovoljno predao pasoš kad su se pojavili pripadnici FBI-a.

Gottlieb je izjavio da mu nije jasno zbog čega su tražili njegov pasoš, a zvaničnici FBI-a nisu objasnili svoj postupak.

Medunjanin je u SAD stigao 1994. godine, a državljanstvo SAD-a stekao je 2002. godine. Njegov dom u Queensu je pretraživan u septembru prošle godine kada je otvoren slučaj Zazi. Njegov advokat je potvrdio da je Medunjanin ispitivan 14 sati, zajedno sa svojom sestrom i roditeljima.