Svijet
0

Ademi: Domazet zapovijedao akcijom Medački Džep

FENA
Prvooptuženi za ratne zločine u akciji Medački džep hrvatski general Rahim Ademi izjavio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je akcijom zapovijedao admiral Davor Domazet Lošo.

"Nije točno da je Domazet samo davao sugestije tijekom vođenja akcije Medački džep u rujnu 1993. On je po ovlaštenju načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka akcijom i zapovijedao", kazao je Ademi, nakon Domazetovog višesatnog svjedočenja.

Domazeta je, pak, prije toga izjavio da je kao načelnik obavještajne službe Glavnog stožera imao samo savjetodavnu ulogu te da je akcijom na terenu zapovijedao Ademi.

Osim što je odbacio tvrdnje o sukobu HV-a s kanadskim bataljunom UNPROFOR-a i postojanju dvostrukog zapovjednog lanca, što je tijekom suđenja ispričalo više svjedoka, Domazet je pred sudskim vijećem rekao da mu nije poznato da je postojao tzv. Sektor 1. kojemu je, prema optužnici, zapovijedao drugooptuženi Mirko Norac.

Suđenje generalima Ademiju i Norcu, optuženima u prvom postupku koji je hrvatsko pravosuđe preuzelo od Haškog suda, nastavit će se 19. septembra.

Ademi i Norac optuženi su po zapovjednoj odgovornosti za zločine nad civilima u akciji Medački džep u rujnu 1993.

Norac je već osuđen zbog ratnih zločina na gospićkom području 1991. zbog čega je na odsluženju 12-godišnje zatvorske kazne, dok je Ademi, zbog optužni za Medački džep u kućnom pritvoru.