Svijet
0

Adams pozdravio odluku ETA-e o prekidu vatre

SRNA
Gerry Adams
Gerry Adams
Poznati irski republikanac Garry Adams pozdravio je najavu baskijske separatističke grupe ETA o prekidu vatre, navodeći da bi to moglo trajno okončati nasilje.

On je rekao da je sada od vitalnog značaja da vlada u Madridu pozitivno odgovori i iskoristi šansu u smislu daljeg mirovnog procesa, te da odmah pokrene političke pregovore.

Adams, predsjednik Sinn Féina , koji se vidi kao ključna figura u mirovnom procesu Sjeverne Irske, razgovarao je predstavnicima Batasune, političkim krilom ETA-e, o okončanju nasilja u Baskiji, prenosi irska medijska mreža RTE.

"Postoji dugogodišnje razumijevanje i afinitet između irskih republikanaca i baskijskog naroda", rekao je Adams i dodao da najava ETA-e o prekidu vatre ima potencijal da trajno okonča dugogodišnji konflikt u regionu Baskije.

Sinn Féina je organizacija koju su svi vidjeli kao političko krilo Irske republikanske armije (IRA), koja je vodila kampanju protiv britanske uprave Sjevernom Irskom od sedamdesetih do devedesetih godina prošlog vijeka.

Sinn Féin insistira da su te organizacije odvojene. IRA je položila oružje 2005. godine.