Odukla Visokog suda V. Britanije
0

Abu Hamza izručen SAD-u nakon višegodišnje pravne borbe

SRNA
Abu Hamza (Foto: AFP)
Radikalni sveštenik Abu Hamza al Masri i još četvorica osumnjičenih za terorizam izručeni su iz Velike Britanije nakon što je Visoki sud donio odluku da više nema osnova za žalbu nakon njihove dugogodišnje borbe da izbjegnu izručenje u SAD.

Scotland Yard saopštio je da su osumnjičeni dovedeni u aviobazu na istoku Engleske iz zatvora Long Lartin, gdje su ih čekala dva aviona američkih vlasti da ih prebace u SAD. Avion je poletio sinoć malo prije ponoći, navodi AP.

Izručenje je uslijedilo samo nekoliko sati nakon što je Visoki sud odbacio žalbe Al Masrija, Khaleda al-Fawwaza, Babara Ahmada, Adela Abdula Baryja i Syeda Talha Ahsana, koji se bore protiv izručenja između osam i 14 godina.

Sudija John Thomas je saopštio da više nije bilo osnova za dalje odlaganje, ističući da je u interesu pravde da se ovi optuženi, koji se terete za ozbiljna krivična djela, što prije nađu pred sudom.

Američka ambasada pozdravila je odluku suda i dobila je uvjerenje britanske vlade da će optuženi biti odmah ukrcani u avion.

Petorica su pokušala da izbjegnu izručenje navodeći kao razloge moguće kršenje ljudskih prava i uslove sa kojima će se suočiti u američkim zatvorima.

I Britanski i evropski sudovi donijeli su odluku da optuženi mogu biti prebačeni u SAD i da se tamo suoče sa optužnicama, ali su se u zadnjem trenutku obratili se i Visokom sudu.

Al Masri se sumnjiči da je osnivao Al-Kaidine kampove u američkoj saveznoj državi Oregon, te da je suđelovao u otimanju 16 talaca u Jemenu 1998. i poticao rat u Afganistanu 2001. godine.

Al Masri se nalazi u zatvoru već osam godina.

Uhapšen je nakon propovijedi ispred jedne džamije koja je protumačena kao govor mržnje.

Ahmad, kompjuterski stručnjak iz južnog Londona, pritvoren je već osam godina nakon što je optužen za prikupljanje novaca preko interneta u svrhu terorizma, zajedno sa saučesnikom Ahsanom.

Bary i al-Fawwaz su optuženi s brojnim saučesnicima, uključujući i bivšeg lidera Al Kaide Osamu bin Ladena, zbog navodnih uloga u bombardovanju američkih ambasada u istočnoj Africi 1998.

Al-Fawwaz je optužen za ubistva 269 ljudi.

Već 14 godina vode se razni sporovi o ekstradiciji, tokom kojih se raspravljalo o tome da li bi američke vlasti bile u stanju poštovati ljudska prava optuženika.