Svijet
0

Abhazija: Zemlja koje nema na mapama

FENA
Abhazija, zemlja koja ne postoji, sprema se da krene stopama Kosova, piše dopisnik Independenta. Abhazija ima predsjednika, zastavu, himnu, pa čak i vizni režim za strane posjetioce, no, uprkos svemu tome, nje nema ni na jednoj mapi.

Ta mala teritorija na obali Crnog mora sa 170 hiljada stanovnika zvanično je, naime, gruzijska pokrajina. Od okončanja krvavog rata, početkom 1990-ih, Abhazija funkcionira kao nezavisna država, a sada se nada da će, s obzirom na ono što se dogodilo na Kosovu, međunarodna zajednica priznati i njenu državnost.

Odmah poslije proglašenja nezavisnosti Kosova, parlament Abhazije je uputio apel u kojem se ističe da je priznavanje nezavisnosti Kosova od strane velikog broja zapadnih zemalja bitno promijenilo geopolitičku situaciju i dodaje da svi narodi imaju isto pravo na slobodu i nezavisnost.

Lokalna štampa, piše dalje novinar Independenta, prepuna je članaka o Kosovu i optužbi na račun Zapada zbog dvostrukih standarda zbog toga što je priznao Kosovo, ali ne i Abhaziju.

Zapadne zemlje, međutim, ističu da je Kosovo jedinstven slučaj. One podržavaju teritorijalni integritet Gruzije i rješenje abhaskog sukoba koje ne bi podrazumijevalo promjenu gruzijskih granica.

Abhazija zato sve svoje nade ulaže u Rusiju.

Moskva je nakon proglašenja kosovske nezavisnosti ukinula ekonomske sankcije, a sada bi mogla da učini još jedan korak ka formalnom priznanju.

Naime, kako piše Independent, Duma će danas glasati o rezoluciji kojom se Rusija poziva da smjesta prizna Abhaziju ako Gruzija postane članica NATO-a, u čemu uživa podršku Washingtona.