Svijet
0

Abhazija zatvorila granicu prema Gruziji

FENA
Od danas, 1. jula, Abhazija je zatvorila granicu prema Gruziji i poduzima dodatne mjere sigurnosti pojačanjem kontrole pasoša, javila je agencija Interfax.

Granicu s Gruzijom Abhazija je zatvorila do daljnjeg. Odluka o tome je donesena u ponedjeljak na sastanku vijeća sigurnosti nepriznate republike.

Predstavnik predsjednika republike za odnose s medijima Kristian Bžanija (Bzhania) kazao je novinarima da se vijeće sigurnosti odlučilo na privremenu zabranu prelaska gruzijsko-abhaske granice do daljnjeg.

“Zabrana se odnosi na civile i vozila. Prelazak granice je dozvoljen samo predstavnicima međunarodnih misija koji su u Abhaziji akreditirani na temelju dozvole MVP-a i SGB-a", precizirao je.

Danas je predsjednik Abhazije Sergej Bagapš (Bagapsh) izjavio da je Abhazija od 1. jula u cijelosti blokirala granicu s Gruzijom i sada je mogu prelaziti samo međunarodni promatrači sa specijalnim propusnicama. Vremenska blokada granice još nije određena i “zavisit će od situacije”.

"Blokirali smo granicu s Gruzijom i promatrat ćemo situaciju", izjavio je Bagapš Interfaxu.

"Gruzija ne prekida teroristički rat protiv Abhazije i ove mjere su odgovor na politiku državnog terora", naglasio je.

Povod donošenju ove odluke je serija napada u Abhaziji.

Tako su se 30. juna na centralnoj tržnici Suhumi dogodile dvije eksplozije u kojima je stradalo šestero ljudi. Još šestero je ranjeno u eksplozijama 29. juna u abhaskom gradu Gagra.

Gruzija, sa svoje strane, kao što je već postalo pravilo, negira ove optužbe.