Svijet
0

Abhazija nestrpljivo očekuje proglašenje neovisnosti Kosova

FENA
Abhazija, gruzijska pokrajina, koja je de facto neovisna ali je međunarodno nepriznata, s nestrpljenjem očekuje proglašenje neovisnosti Kosova nadajući se da će logikom "domino efekta" i sama steći međunarodno priznanje.

S površinom od 8.600 km2 i oko 300.000 stanovnika, Abhazija je smještena na krajnjem zapadu Gruzije, uz sjeverni dio Crnog mora, s Kavkaskim gorjem na sjeveru i Ruskom Federacijom na sjeveroistoku.

Neovisnost, koju joj ne priznaje niko, pa ni Rusija koja ju je vojno pomagala, stekla je ratom s Gruzijom 1992.-1993., s hiljadama mrtvih i ezgodusom 250.000 Gruzijaca.

Barem koliko i Kosovo Abhazija zaslužuje priznanje neovisnosti i nada se da će to Moskva uskoro učiniti, rekao je predsjednik Abhazije Sergej Bagapš u intervju za agenciju France Presse.

"Kada Zapad prizna Kosovo, bit će to presedan. Ako zapadne zemlje priznaju Kosovo, to nam daje pravo da od naših prijatelja, Rusije, Bjelorusije i drugih zemalja Zajednice neovisnih država tražimo da priznaju neovisnost Abhazije, Južne Osetije (u Gruziji), Pridnjestrovlja (u Moldaviji)", rekao je Bagapš.

Njegovo mišljenje dijele i drugi dužnosnici. "Za nas je Kosovo presedan. Očekujemo da Rusija prizna Abhaziju", rekao je abhaski ministar vanjskih poslova Sergej Šamba.

"Ako nas Rusija podrži, i druge zemlje mogu nas priznati: neke zemlje bivšeg Sovjetskog saveza, zemlje Latinske Amerike ili Afrike", uvjeren je predsjednik aphaskog parlamenta Nugzar Ašuba.

Više od 80 posto Abhaza dobilo je ruske putovnice i bez problema ulazi u Rusiju gdje prodaje svoje agrume, najčešće u stotinjak kilometara udaljenom Sočiju, koji će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara 2014.

Turizam je druga važna grana za malu pokrajinu koja preživljava usprkos gospodarskoj blokadi ostatka međunarodne zajednice. Suhumi, glavni grad Abhazije na obali Crnog mora, s bujnom vegetacijom, slika je bivšeg turističkog raja u koji je nekad navraćala sovjetska elita.

Abhazi se nadaju da će im se gospodarsko stanje poboljšati kada Kosovo proglasi neovisnost uz potporu i priznanje Zapada, ali analitičari sumnjaju u spremnost Moskve da to i učini.

Tradicionalna saveznica Srbije, Rusija je upozorila da bi proglašenje neovisnosti Kosova imalo snažne posljedice na prostor bivšeg Sovjetskog saveza. Analitičari napominju da Rusija teškom mukom izlazi iz sukoba sa svojom regijom Čečenijom, koja želi neovisnost.

"Rusija će to pitanje razmotriti s krajnjim oprezom, jer priznanje Abhazije moglo bi biti signal za Sjeverni Kavkaz gdje je stanje nestabilno", naglašava aphaska politologinja Arda Inal-Ipa.

"Vjerojatno će još godinama ostati zamrznut" problem statusa Abhazije, kazala je za France Presse.

I dok Rusija uzmiče od tješnjih veza, aphaski predsjednik na pitanje hoće li zatražiti pripojenje Rusiji, odgovara da je njegov narod oduvijek želio biti s Rusijom. Rusija pak na to ne može pristati, a da je ne optuže za ekspanzionizam, svjestan je Bagapš.

Abhazi, njih 85 posto su građani Rusije i sudjeluju na ruskim izborima, ruska je rublja u optjecaju na njihovu teritoriju i ruski jezik govori se koliko i aphaski. Gospodarstvo Abhazije je orijentirano prema Rusiji koja im isplaćuje i mirovine.

"Mi ćemo se boriti za neovisnost, ali želimo tješnje veze s Rusijom, jer te je veze nemoguće prekinuti", sažima abhaski predsjednik u intervjuu za France Presse.

A u Gruziji je tokom predizborne kampanje, predsjednik Mihail Saakašvili, favorit izbora koji će se održati u subotu, obećao Gruzijcima izbjeglima iz te pokrajine da će ako on pobijedi na izborima, oni iduću zimu dočekati u svojim starim domovima.