Sergej Lavrov
0

Abhazija ima zadnju riječ o posmatračkoj misiji UN-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Gruzijska separatistička regija Abhazija imat će odlučujuću riječ o tome da li će mirovni posmatrači UN-a moći nastaviti s radom u regiji, izjavio je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Mandat UN-ove posmatračke misije ističe 15. februara a separatistička vlada tvrdi će joj dopustiti da djeluje samo nakon što joj se mandat izmijeni i prizna da ona djeluje u nezavisnoj državi, prenosi Reuters.

Po pravilima UN-a, Abhazija - koju su priznale samo Rusija i Nikaragva - nema zvanični uticaj na rasprave oko nihovog mandata, ali bi Rusija mogla uložiti veto kao stalna čanica Vijeća sigurnosti i podržati zahtjeve separatista.

"Odlučujuća riječ pripast će onim stranama koje imaju odgovarajuće međunarodno prisustvo na svojoj teritoriji", poručio je Lavrov na brifingu s vanjskoplitičkim zvaničnicima EU-a u Moskvi.

"Konačna odluka zavisit će i od pozicije Gruzije što se tiče međunarodnog prisustva na njenoj teritoriji i od pozicije Abhazije što se tiče prisustva UN-a na njenoj teritoriji", izjavio je Lavrov.

Gruzija tvrdi da neće prihvatiti novi mandat koji podriva njen suverenitet nad proruskom Abhazijom, što će vjerovatno podržati njeni saveznici u SAD-u i u Evropi.

UN-ovi posmatrači patroliraju napetim područjem na rubu Abhazije gdje se separatističke i gruzijske snage nalaze jedne nasuprot drugih otkako su abhazijske snage protjerale gruzijske vojnike iz regije tokom borbi u ranim 1990-im.

Postoji široko slaganje oko potrebe za produženje misije, ali su prošlogodišnji rat između Rusije i Gruzije i rusko prizanje Abhazije i druge otcijepljene regije Južne Osetije učlinile to pitanje krajnje osjetljivim.