Afganistan
0

Abdullah: "Karzai manipuliše izborima"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glavni suparnik Hamida Karzaija na predsjedničkim izborima u Afganistanu Abdullah Abdullah optužio je aktuelnog predsjednika za manipulisanje izbornom komisijom.

U intervjuu za BBC Abdullah je rekao da je "na izborima pokraden afganistanski narod" i da je "Nezavisna izborna komisija sve, ali ne i nezavisna".

Ranije ove sedmice tijelo koje uz pomoć Ujedinjenih nacija nadzire izborni proces naredilo je novo prebrojavanje glasova iz nekoliko stotina biračkih mjesta.

U srijedu je predsjednik Karzai pohvalio izbornu komisiju za, kako je rekao, "nepristrano prebrojavanje glasova".

Otkad je glasanje održano prije tri sedmice, broj optužbi o malverzacijama i izbornim prevarama neprekidno raste.

Uprkos tome prebrojavanje glasova napreduje i prema najnovijim podacima Nezavisne izborne komisije predsjednik Karzai trenutno ima više od 50 posto glasova, što je dovoljno za njegovu direktnu pobjedu bez održavanja drugog kruga izbora.

"Izborna komisija je na strani predsjednika Karzaija. Ona je korumpirana i njene manipulacije i zloupotrebe su raširene. Mislim da nije dobro za zemlju da neko ko počini veliku prevaru vlada zemljom idućih pet godina. To je recept za nestabilnost", rekao je Abdullah Abdullah.

Dopisnici ističu kako je ovo prvi put da je jedan od kandidata doveo u pitanje integritet samog procesa prebrojavanja glasova.