Svijet
2

Abdullah Gul: Budućnost BiH je u NATO-u i Evropskoj uniji

Anadolija
Bakir Izetbegović i Abdulah Gul (Foto: Anadolija)
Bakir Izetbegović i Abdulah Gul (Foto: Anadolija)
Turski predsjednik Abdullah Gul priredio je večeru u čast predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, koji boravi u službenoj posjeti Turskoj.

Večeri su prisustvovali turski ministar nauke, industrije i tehnologije Fikri Isik, ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, poslanici turskog parlamenta, biznismeni, te muzičari Mustafa Sandal i njegova supruga Emina Jahović i mnogi drugi.

Gul je ovom prilikom kazao da odnosi između Turske i BiH dosežu čak do XV stoljeća, te dodao da su narodi dvaju zemalja vezani jakim historijskim vezama, na šta će temeljiti i buduće veze. 

Govoreći o prirodnim ljepotama BiH, Gul je kazao da je BiH domaćin džamijama, katoličkoj katedrali, sinagogi i pravoslavnoj crkvi.

"BiH je primjer suživota različitosti u toleranciji, miru i poštovanju. Napomenut ću da Stari most ili Most Mehmed-paše Sokolovića ne povezuju samo dvije strane rijeke. Oni povezuju i prikazuju bogatstvo društvenog mozaika u BiH. Vrlo je važno da se očuva ta tradicija, da BiH prevaziđe poteškoće u kojima se nalazi, te da dobija funkcionalnu vladu", poručio je turski predsjednik.

On je kazao da Turska pokazuje interesovanje za cijelu BiH, ne razdvajajući njene narode. 

"Najiskrenija želja nam je da ova bratska zemlja izbriše tragove boli iz bliske prošlosti i da uživa u mirnoj budućnosti", izjavio je Gul.

Ističući da Turska lobira za BiH na međunarodnoj sceni, turski predsjednik je rekao kako žele da svi poštuju suverenitet, političko i teritorijalno jedinstvo BiH. On je dodao kako smatra da je budućnost BiH u euroatlantskim integracijama, odnosno članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji. 

"BiH može postići to. BiH je stoljećima uspjela očuvati mir uprkos različitostima u ovoj zemlji. Samo da svi nastave raditi u smjeru interesa BiH. Nadamo se da će predstojeći izbori predstavljati prekretnicu za BiH, te da će se uspješno sprovesti potrebne reforme u ovoj zemlji. Za to bi trebali svi, čuvajući svoj identitet i kulturu, raditi kao jedno, kako bi budućnost BiH bila svijetla", zaključio je Abdullah Gul.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Izetbegović je istakao da je Turska, također jedna od zemalja koja je uspjela spojiti mnoge različitosti.

"Zapad i Istok, islam i sekularizam, tradicionalno i moderno, našli ste formulu da spojite ono što se na prvi pogled čini nespojivim.U posljednjih deset godina turska vlada je postigla velike uspjehe i dovela Tursku na poziciju koju zaslužuje u svijetu. Snažna i stabilna Turska služi interesima BiH, kao i ostalim zemljama Balkana", rekao je Izetbegović.

On je istakao da politička i ekonomska stabilnost i snaga Turske daje snagu BiH da riješi probleme.

"Ponosni smo na odlučnost Turske da podržava BiH u globalnom okruženju i radujemo se vašim nevjerovatnim uspjesima kao da su naši uspjesi. Siguran sam da ćete nastaviti sa pozitivnim i konstruktivnim stavom prema cijeloj našoj regiji, ne samo prema BiH", rekao je Izetbegović.

On se također osvrnuo na historijske veze između dvaju zemalja, te kazao da će se te veze samo jačati u budućnosti.

Podsjetivši na broj projekata koje je Turska agencija za saradnju i kooperaciju (TIKA) realizovala u BiH, Izetbegović je rekao da Turska ponovno gradi srušene mostove, i to ne samo konkretne, poput Starog mosta ili mosta Mehmet-paše Sokolovića, već i duhovne, političke i međuljudske i međunarodne mostove.

On je kazao da je turska diplomatija imala veliku ulogu u poboljšanju saradnje između BiH, Srbije i Hrvatske.

"Ponosni smo na posebne odnose između Turske i BiH, koji su se pretvorili u višedimenzijsko partnerstvo. Nadamo se da će se ekonomski odnosi između dvaju zemalja poboljšati u budućnosti, te da će se povećati broj turskih investitora u BiH. Nadam se da će se nastaviti vječno prijateljstvo između dvaju zemalja", poručio je Izetbegović, javlja Anadolu Agency (AA)