Pregovori u toku
0

Abdullah će džamiju graditi dalje od Ground Zeroa

Sarajevo-x.com
Kralj Abdullah
Kralj Abdullah
Kralj Saudijske Arabije, Abdullah, pregovara sa dužnosnicima New Yorka o planu da džamiju, odnosno islamski centar, umjesto na mjestu u blizini nekadašnjih tornjeva Svjetskog trgovinskog centra izgradi nekoliko kilometara dalje, u West Villageu, na mjestu napuštenog medicinskog centra, pišu američki mediji .

Advokat Dudley Gaffin tvrdi da kralj Abudllah planira kupiti napušteni medicinski centar St. Vincent u West Villageu (oko dva kilometra udaljeno od Ground Zeroa) i tu izgraditi islamski centar.

Također, kralj ima namjeru ponovo otvoriti bolnicu, koja je zatvorena kada je medicinski centar u aprilu proglasio bakrot.

Nemenovani izvor istakao je za New York Times, da je ideja o premještanju džamije u West Village zapravo ideja advokata Gaffina.

Naime, za kupovinu nekadašnjeg centra takmiči se i Organizacija Rudin, koja želi umjesto dosadašnjih šest bolničkih zgrada izgraditi luksuzne stambene jedinice.

Za sada nije poznato da li je kralj Abudllah razgovarao sa gradonačelnikom New Yorka Michaelom Bloomberga.

Inače, saudijski kralj trenutno boravi u New Yorku, gdje se oporavlja od operacije kičme.

Iako je ranije najavio da se neće mješati u izgradnju džamije u blizini Ground Zeroa, ako se tvrdnje advokata pokažu tačnim odriješit će svoju preko 20 milijardi dolara tešku kesu i za medicinski centar izdvojiti 300 miliona dolara.

Podsjećamo, prije nekoliko mjeseci gradsko vijeće New Yorka usvojilo je sporni projekt izgradnje islamskog kulturnog centra u srcu Manhattana, nedaleko od mjesta napada 11. septembra 2001. godine.

Projekat vrijedan 100 miliona dolara izazvao je burne reakcije američke javnosti.