Svijet
5

Abdul-Baki Todashev: Zašto je FBI ubio mog sina?

Klix.ba
Abdul-Baki Todashev
Abdul-Baki Todashev
Otac Ibragima Todasheva, kojeg je agent FBI-ja ubio tokom ispitivanja o povezanosti sa eksplozijama u Bostonu, otkrio je kolike je povrede zadobio njegov sin.

Abdul-Baki Todashev je na konferenciji za medije u Moskvi zatražio istragu i moguću pravnu akciju protiv agenta koji je ubio njegovog sina. Todashev je pokazao i fotografije tijela njegovog sina sa sedam rana od vatrenog oružja, od kojih se jedna nalazi na potiljku.

Njegov poziv za pravdu stigao je nakon izvještaja da je 27-godišnji Čečen bio nenaoružan u sukobu sa federalnim agentom. Raniji izvještaji tvrdili su da je Todashev napao agenta nožem tokom ispitivanja u njegovom domu. Međutim, policijski zvaničnici su saopćili kako je Todashev bio nenaoružan, javlja Washington Post.

On je, navodno, postao nasilan kada ga je policija ispitivala o povezanosti sa Tamerlanom Tsarnaevim i neriješenim trostrukim ubistvom iz 2011. godine.

"Tražim pravdu. Želim istragu, kako bi ovi ljudi (FBI) bili tuženi po američkim zakonima. Ovo nisu agenti, nego banditi i moraju se naći na sudu", rekao je Abdul-Baki Todashev i dodao kako je dobio 16 fotografija tijela svog sina od prijatelja u SAD-u.

Fotografije prikazuju Todasheva kako leži u mrtvačnici, a njegov otac tvrdi kako prikazuju brutalne povrede od sedam metaka, uključujući i jednu na potiljku.

"Tako se ne puca na nekoga ko vas je napao. Tako se puca ukoliko želite nekoga pogubiti. Zar mu nisu jednostavno mogli staviti lisice? Na kraju krajeva, moglu su ga raniti u nogu ili rame. Ali ne, pogubili su ga kako bi ga ušutkali", kaže Todashev i navodi kako je njegov sin sigurno posjedovao informaciju za koju agenti nisu željeli da se otkrije.

Todashev sada planira otputovati u SAD kako bi preuzeo tijelo svog sina.

Vlasti su njegovog sina pokušale pritisnuti da prizna ubistva trojice muškaraca u Walthamu na desetu godišnjicu napada 11. septembra 2001. Poznato je i da je Todashev bio blizak prijatelj Tamerlana Tsarnaeva.