Svijet
9

Abdeslam rekao bratu: Srećom, nisam se raznio

Klix.ba
Salah Abdeslam, terorista koji je preživio napade u Parizu, sam je izabrao da se ne raznese eksplozivom kojim je bio opasan, kazao je njegov brat Mohamed na francuskoj televiziji BFMTV.

Mohamed je razgovarao sa bratom koji se nalazi u pritvoru u Belgiji, odakle bi uskoro trebao biti izručen Francuskoj zbog suđenja. Salah mu je pritom rekao: "Bilo bi više žrtava da sam to uradio. Srećom, nisam".

Trinaestog novembra 2015. godine u pucnjavama i bombaškim napadima u koncertnoj dvorani, na stadionu, u restoranima i barovima širom Pariza ubijeno je 30 ljudi.

Dvadesetšestogodišnji Abdeslam uhapšen je u februaru u Briselu četiri dana prije bombaških napada u tom gradu koje su odnijele 32 života.

Policija vjeruje da su u napadima u oba grada učestvovali pripadnici iste militantske mreže, a Abdeslam, državljanin Francuske rođen u Belgiji, navodno se krio u Briselu više od četiri mjeseca. Nakon bombaških napada u tom gradu odlučio se braniti šutnjom.

Njegov brat Mohamed prenio je kako Salah želi sarađivati sa francuskim, ali ne i sa belgijskim vlastima. Belgijanci vjeruju da je povezan sa najmanje dvojicom briselskih bombaša. Njegovi otisci prstiju pronađeni su u stanu koji je unajmljivao Khalid el-Bakraoui, terorista koji se raznio na briselskoj stanici metroa 22. marta. Osim toga, Abdeslam je u septembru zaustavljen na austrijsko-mađarskoj granici u automobilu sa Najimom Laachraouijem, koji se raznio eksplozivom na aerodromu u Briselu.

Oba napada, i onaj u Parizu i onaj u Briselu, djelo su pripadnika IDIL-a.