Svijet
3

Abdeslam planirao nove napade iz Brisela

Anadolija
Salah Abdeslam Foto: AFP
Salah Abdeslam Foto: AFP
Ministar vanjskih poslova Belgije Didier Reynders otkrio je da je Salah Abdeslam, osumnjičeni za prošlogodišnje napade u Parizu, rekao istražiteljima da je planirao izvesti nove napade iz Brisela.

"Bio je spreman početi nešto ponovo iz Brisela. Pronašli smo mnogo oružja, teškog oružja u prvoj istrazi, i otkrili smo novu mrežu ljudi oko njega u Briselu", izjavio je šef belgijske diplomatije. Istovremeno, belgijski advokat uhapšenog Abdeslama najavio je danas da će tužiti francuskog tužioca zbog toga "što je prekršio povjerljivost istrage o pariskim napadima od 13. novembra prošle godine".

Advokat Sven Mary izjavio je za belgijske medije da dio konferencije za medije koju je jučer održao pariski tužilac Francois Molins predstavlja kršenje zakona i da to ne može proći bez posljedica.Molins je jučer potvrdio medijske navode da je Abdeslam nastojao izvesti samoubilački napad na Stade de Franceu, no, kako je kazao, predomislio se u posljednjem trenutku.

U međuvremenu, od četiri osobe koje su u srijedu, 16. marta, privedene u Parizu pod sumnjom da su povezane s terorističkim napadom u Parizu, tri su oslobođene, a jedna je predata nadležnim pravosudnim institucijama.

Oslobođena su dva brata koji su francuski državljani, a porijeklom su iz Turske, kao i jedna žena. Francuski državljanin Youssef E. (28), koji je porijeklom iz Maroka, predat je nadležnim institucijama pod optužbama za "pristupanje teorističkoj organizaciji" i "pomaganju u organiziranju terorističkog napada".

Kako piše francuski televizijski kanal BFM, saopćeno je da nema osnova za pokretanjem sudskog postupka protiv braće i žene. Abdeslam, koji se sumjiči za povezanost s terorističkim napadima u Parizu izvedenim 13. novembra prošle godine, ranjen je i zajedno s četiri svoja napadača, priveden je u petak u Briselu.

U nekoliko napada koji su izvedeni 13. novembra 2015. godine, poginulo je 130 osoba, dok je 350 osoba ranjeno. Odgovornost za napad preuzela je teroristička organizacija ISIS.