Svijet
12

Abbas: Zamrznut ćemo odnose s Izraelom, ako u Vijeću sigurnosti ne prođe nacrt o Palestini

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas upozorio da će Palestina zamrznuti sve vrste odnosa s Izraelom, ukoliko na prijedlog o okončanju izraelske okupacije palestinske zemlje bude uložen veto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Abbas boravi u zvaničnoj posjeti Alžiru, gdje se sastao sa šefom alžirskog parlamenta Abdulkadirom bin Salihom i ministrom vanjskih poslova Ramtanom Lmamrom.

"Iz Alžira poručujemo da ćemo politički i pravno reagirati ukoliko u Vijeću sigurnosti ne bude usvojen prijedlog rezolucije o Palestini", kazao je Abbas.

Naglasivši da se Palestinci "neće predati izraelskoj hegemonističkoj politici", Abbas je kazao da će i dalje tražiti svoja prava povratka naroda svojim kućama, oslobađanja palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora i druga.

Abbas tvrdi da je rješenje palestinskog pitanja ključ za okončanje ratova i uspostavu mira i stabilnosti na Bliskom istoku.

Podsjećamo, Jordan je 18. decembra Vijeću sigurnosti predao nacrt rezolucije o Palestini, koji je prethodno usaglašen s predstavnicima nekoliko arapskih zemalja, a koji predviđa da se Izrael najkasnije do 2017. godine povuče s okupirane palestinske teritorije i da se uspostavi palestinska država s Istočnim Jerusalemom kao prijestolnicom.