Za prihvatanje palestinske države
0

Abbas pozvao Obamu da izvrši pritisak na Izrael

FENA
Mahmud Abbas
Mahmud Abbas
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas pozvao je u petak američkog predsjednika Baracka Obamu neka izvrši pritisak na Izrael da prihvati palestinsku državu u međunarodno priznatim granicama utvrđenim 1967. godine.

Obama se u četvrtak prvi put otvoreno založio za mirovno rješenje na Bliskom istoku koje bi se zasnivalo na stvaranju demilitarizirane palestinske države u granicama iz 1967. godine.

"Pozivamo predsjednika Obamu i bliskoistočnu četvorku (Rusiju, SAD, EU i UN) da izvrše pritisak na (izraelskog premijera Benjamina) Netanyahua da prihvati palestinsku državu na temelju granica iz 1967. godine", izjavio je Abbasov glasnogovornik Nabil Abu Rudeina, prenio je AFP.

Netanyahu, koji se u petak sastao s Obamom, odbacio je tu inicijativu, rekavši da je Izrael spreman za neke ustupke, ali da se neće povući na tu, kako je rekao, neobranjivu graničnu crtu.

"Netanyahuov stav znači službeno odbacivanje Obamine inicijative i međunarodnog prava", ocijenio je Abu Rudeina. On je također izjavio kako Abbas smatra da Netanyahuovo protivljenje pomirenju umjerene palestinske stranke Fatah i islamističke grupe Hamas predstavlja "nedopustivo miješanje" u palestinske stvari.

Netanyahu je prethodno, na zajedničkoj konferenciji za medije s Obamom, rekao da Izrael ne može pregovarati s novom palestinskom vladom u kojoj je radikalni Hamas, koji ne priznaje židovsku državu, i pozvao je Abbasa da se opredijeli između nastavka saradnje s Hamasom i postizanja mira s Izraelom.

Predstavnik Palestinske oslobodilačke organizacije Yasser Abed Rabbo izjavio je u međuvremenu da "PLO pozdravlja Obamin stav o granicama iz 1967. godine".

"Ako Izrael prihvati Obamino načelo, spremni smo da vrlo brzo nastavimo izravne pregovore", rekao je Rabbo.