Svijet
0

Abbas pozvao Izrael da povoljno odgovori na američki plan

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas pozvao je u ponedjeljak Izrael da "povoljno odgovori" na plan sigurnosti koji su predložile Sjedinjene Države, bez obzira na to što je Hamas odbacio tu inicijativu.

"Smatramo da u tom planu postoje značajne etape za stabiliziranje sigurnosti i prestanak patnji našega naroda. Tražimo od Izraela da povoljno odgovori na taj plan", kazao je Abbas na sastanku svoje stranke Fatah u Gazi.

Khaled Mechaal, šef islamističkog pokreta u egzilu u Siriji, nedavno je ocijenio "farsom" američki plan, koji određuje rokove za provedbu mjera koje bi olakšale kretanje palestinskih ljudi i dobara.

Zauzvrat, snage lojalne predsjedniku Abbasu moraju prestati s raketnom pucnjavom iz Pojasa Gaze i krijumčarenjem oružja između ove teritorije i Egipta.

Američka inicijativa predviđa uklanjanje nekih izraelskih cestovnih barikada na Zapadnoj obali i organiziranje autobuskih konvoja koji bi prevozili Palestince između Pojasa Gaze i Zapadne obale.

Izrael je sa svoje strane izrazio oprez prema tom planu, posebno vezano za organiziranje konvoja između Gaze i Zapadne obale.