Svijet
0

Abbas pozvao EU da prizna palestinsku državu

FENA
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je u petak navečer zemlje Evropske unije da odvojeno ili zajednički priznaju državu Palestinu.

Na sastanku sa šeficom vanjskih poslova EU-a Catherine Ashton Abbas je ''potvrdio da je palestinska pozicija da se obnovi mirovni proces" s Izraelom i da očekuje da izraelski premijer Benjamin Netanyahu prihvati pregovore o dvije države i da zaustavi izgradnju jevrejskih naselja, posebno u Jerusalemu, rekao je palestinski pregovorač Saeb Erekat.

"Pozivamo Evropsku uniju da nam pomogne u Ujedinjenim nacijama da se prizna Palestina na osnovu granica iz 1967.", naglasio je Erekat, kako prenosi AFP, pozivajući se na palestinsku novinsku agenciju WAFA.

Ashton je u četvrtak doputovala u Izrael, gdje se sastala s izraelskim kolegom Avigdorom Libermanom.

Kasnije je otputovala u Ramalu na Zapadnu obalu, gdje je razgovarala s palestinskim premijerom Salamom Fajadom i Abbasom.

Liberman je na sastanku s njom upozorio da će Izrael odbaciti ranije sporazume s Palestincima ako oni nastave s unilateralnim nastojanjima da se prizna palestinska državnost u UN-u u septembru.

Takođe je ocijenio da su šanse za obnovu pregovora ravne nuli zbog Abbasovog protivljenja koji" nije za sporazum, već radije sukob s Izraelom."

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost ocijenila je da je u svjetlu događaja u arapskom svijetu i poslije govora američkog predsjednika Baracka Obame o politici na Bliskom istoku "hitnije nego ikada da se uđe u suštinske pregovore i pokrene mirovni proces napred," prenose izraelski mediji.

Ona je rekla da je potreban jasan okvir za obnovu pregovora koji su u zastoju još od septembra.

Ashton će se u nedjelju sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.