Svijet
0

Abbas postavlja uslov za dijalog s Hamasom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, vođa umjerenijeg Fataha, izjavio je da je dijalog s rivalskim Hamasom nemoguć ako oni ne priznaju nadmoćnost Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

"Sad mi kažemo ne dijalogu s onima koji odbacuju PLO", rekao je Abbas u nedjelju na konferenciji za štampu u Kairu, precizirajući da je ona jedini pravi predstavnik palestinskog naroda.

Abbas je rekao da nastavak raketnih napada iz pojasa Gaze daje Izraelu izgovor da napada tu teritoriju. On je posjetio jednu bolnicu u Kairu i tamo napao Hamas zbog ponašanja tokom trosedmične ofanzive Izraela, označivši ga neodgovornim.

"Ti ljudi (lideri Hamasa) kockali su se s budućnošću naroda, kockali su se krvlju, sudbinom naroda i snom naroda", rekao je Abbas, objasnivši da je to zato što imaju plan koji nije palestinski, prenijele su agencije.

Abbas smatra da Hamas služi interesima Irana i Sirije.

Istovremeno je ocijenio da je neodgovorno što palestinski lideri promoviraju sukob, aludirajući na one koji žive u izgnanstvu u Damasku.

"Rukovodstvo koje šalje poruke sa sigurnih mjesta, baca narod u pakao, dok je ono sigurno i njihove porodice sigurne i zbrinute, nije odgovorno", smatra Abbas.