Jednoglasna odluka
0

Abbas ponovo izabran na čelo Fataha

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Fatah je u subotu izabrao palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa na čelo ove laičke stranke petog dana svog prvog kongresa u posljednjih 20 godina koji su obilježile žučne rasprave o tome kako da se obnovi ova formacija.

Oko 2.000 delegata koji su učestvovali na kongresu u Betlehemu, na Zapadnoj obali, jednoglasno su dizanjem ruku izabrali Abbasa, saopćio je predsjednik kongresa Othman Abou Gharbiye.

Kongres je trebalo da traje tri dana, ali je produžen zbog žučnih rasprava između stare garde i mladih delegata koji žele da igraju važniju ulogu i zato traže reformu stranke, javio je AFP.

Fatah je monopolizirao vlast unutar Palestinske vlasti prije nego što ga je na općim izborima 2006. godine potukao islamistički pokret Hamas i silom otjerao iz pojasa Gaze 2007. Njegova vlast je od tada ograničena na Zapadnu obalu koju je okupirala izraelska vojska.

Fatah bi sada trebalo da usvoji novi politički program. Pokret zagovara pregovaranje s Izraelom kako bi se riješio sukob, ali će insistirati u svom programu na "pravo palestinskog naroda na otpor u svim oblicima kako bi ponovo stekao svoja prava", izjavio je u petak jedan od Fatahovih prvaka Nabil Chaath.