Svijet
0

Abbas odbio povratak na početak pregovora s Izraelom

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas odbio je u ponedjeljak povratak na početak pregovora s Izraelom kada bude formirana nova izraelska vlada.

"Isključen je svaki povratak početnim pregovorima", rekao je Abbas novinarima u Ramallahu nakon razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim.

"Svakom budućem dijalogu između nas i Izraela mora prethoditi potpuna kolonizacija, ukidanje barikada i povlačenje izraelskih snaga na svoje položaje prije 28. septembra 2000.", početka Intifade, rekao je on.

"Ako se kolonizacija ne zaustavi, svaki razgovor bit će beskoristan i nepotreban", dodao je Abbas.

Zahvaljujući podršci desnice, koja je izašla ojačana na posljednjim izborima, šef Likuda Benjamin Netanjahu praktično je obezbijedio mjesto na čelo buduće izraelske vlade.

Netanjahu je ekstremist koji se protivi stvaranju palestinske države koja će imati svoj suverenitet, a koja je predmet mirovnih izraelsko-palestinskih pregovora od novembra 2007.

Abbas je s ruskim ministrom razgovarao i o konferenciji o Bliskom istoku koja se održava u Moskvi u prvom polugodištu 2009.

"Dogovorili smo se o značaju održavanja ove konferencije u prvom polugodištu ove godine. Mnogo računamo na ovu konferenciju koju vidimo kao značajnu etapu ka miru na Bliskom istoku", rekao je on.

Lavrov je izjavio da je predsjedniku Abbasu dostavio pismo predsjednika Dmitrija Medvedeva, koje se odnosi na "krizu" nastalu nakon nedavne tragične izraelske ofanzive u pojasu Gaze i mogućnostima obnove izraelsko-palestinskog mirovnog procesa.

"Nastavit ćemo naše napore za nastavak mirovnog procesa, što zahtijeva poštivanje obaveza obje strane iz mape puta, odnosno prekid nasilja i kolonizacije", rekao je Lavrov, pozivajući se na međunarodni mirovni plan, koji je trenutno mrtvo slovo na papiru.

On je također rekao da će Rusija učestvovati na konferenciji donatora za Gazu 2. marta u Kairu.

"Nastavit ćemo da pomažemo pojasu Gaze i Palestinskoj samoupravi na izgradnji njenih institucija i jačanju službi sigurnosti", dodao je ruski ministar.

Prije dolaska u Ramallah, Lavrov je razgovarao s Netanjahuom u Jerusalemu. On je u nedjelju razgovarao s izraelskim premijerom u ostavci Ehudom Olmertom i predsjednikom Shimonom Peresom.