Svijet
0

Abbas: Međunarodni sastanak o Bliskom istoku polovinom novembra

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Međunarodni sastanak o Bliskom istoku, koji traži Washington, trebao bi se održati polovinom novembra, rekao je u četvrtak palestinski predsjednik Mahmud Abbas nakon razgovora s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice u Ramallahu.

"Razmatrao sam s Riceovom nekoliko pitanja, prvenstveno mirovni proces i neophodnost dobre pripreme međunarodnog sastanka koji bi se trebao održati polovinom novembra", rekao je Abbas.

SAD nisu objavile datum ove konferencije, ali su spominjale novembar. One su ostale još uvijek vrlo diskretne o zemljama koje namjeravaju pozvati.

Prema Abbasovim riječima, ovaj sastanak bi "trebao dati impuls ozbiljnim pregovorima, koji bi doveli do prestanka izraelske okupacije naše zemlje i arapskih zemalja, koja je počela 1967., u skladu s međunarodnim zakonima, mapi puta i viziji predsjednika Busha, na arapsku inicijativu i prema potpisanim sporazumima".

"Mi smo stavili do znanja Riceovoj da smo vrlo ozbiljni u našem nastojanju da postignemo okvirni sporazum s Izraelom o pitanjima konačnog statusa, granicama, Jerusalemu, pitanju izbjeglica, kolonizaciji zemlje i vodi", dodao je on.

On je rekao da pokušava da s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom postigne "dogovor o rokovima za provedbu pitanja o konačnom statusu".

Razgovorima s palestinskim čelnicima u Ramallahu Rice je u četvrtak nastavila posjetu Bliskom istoku koji je dan prije uzdrman odlukom Izraela da pojas Gaze proglasi "neprijateljskim entitetom".

Razgovor je vođen "u duhu i želji da se postigne mir" između Izraelaca i Palestinaca, no postoje "mnoge zapreke", rekla je Rice.

Ona se u četvrtak ujutro sastala s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom, a zatim odvojeno s palestinskim premijerom Salamom Fayyadom i s predsjednikom Palestinske vlasti Mahmudom Abbasom. Poslijepodne bi Rice trebala ponovo razgovarati s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom.