Svijet
0

Abbas i Barak se sastali tajno u Amanu

FENA
Mahmoud Abbas (Foto: Reuters)
Mahmoud Abbas (Foto: Reuters)
Izraelski ministar odbrane Ehud Barak susreo se tajno u nedjelju s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom u Amanu nakon sastanka s jordanskim kraljem Abdullahom istogA dana, saopćili su u utorak brojni izraelski mediji.

Sastanak je održan u jednoj privatnoj kući u glavnom jordanskom gradu i predstavlja dio pripreme u sklopu pokretanja direktnih pregovora koji bi trebali započeti u četvrtak u Washingtonu, precizirao je vojni radio.

Barak i Abbas su razgovarali o gestama dobre volje koje bi Izrel mogao da preduzme za stanovništvo Zapadne obale uz nastavak direktnih pregovora koji su zamrznuti prije 20 mjeseci, dodao je radio.

Nakon susreta koji je imao ranije u nedjelju s jordanskim kraljem, Barak je o razgovorima izvjestio premijera Benjamina Netanyahua u Jerusalemu, prije nego što se istim avionom vratio u Aman na sastanak s predsjednikom Abbasom, dodali su mediji.

Ministarstvo odbrane je odbilo potvrditi ove informacije, koje su se proširile prije odlaska Netanyahua u Washington.

Nakon što je primio Baraka, kralj Abdullah II je upozorio da pregovorima između Izraela i Palestinaca treba "pristupiti ozbiljno" kako bi mogli biti uspješni.

Kralj Abdullah II je otišao u nedjelju iz Amana u London, na putu za Washington, gdje će prisustvovati večeri s predsjednikom Barackom Obamom 1. septembra u Bijeloj kući zajedno s Netanyahuom i egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom.