Svijet
0

Abbas: Ako se nastavi kolonizacija teško je postići političko rješenje

FENA
Foto: AFP/Pool
Foto: AFP/Pool
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas izjavio je u ponedjeljak da će biti "teško" postići mirovni sporazum ako Izrael nastavi svoju kolonizaciju na palestinskim teritorijama.

"Mi smo skrenuli pažnju Izraelu i međunarodnoj zajednici na činjenicu da će, ako Izrael ne okonča politiku kolonizacije, biti teško postići političko rješenje", rekao je Abbas novinarima u Ramallahu nakon susreta sa šefom njemačke diplomatije Frankom-Walterom Steinmeierom.

Izrael je objavio u nedjelju tendere za izgradnju 884 stana u dva naselja u istočnom okupiranom dijelu Jerusalema.

Kolonizacije je glavni kamen spoticanja, koji koči izraelsko-palestinske pregovore za postizanje sporazuma do kraja godine, kako je to dogovoreno na konferenciji u Annapolisu u SAD-u.

Izraelska objava kolonizacije uslijedila je uoči susreta, predviđenog u ponedjeljak u Jerusalemu, između Abbasa i izraelskog premijera Ehuda Olmerta.

"Nikada nećemo prihvatiti nastavljanje kolonizacije koja predstavlja glavnu prepreku na putu mira", rekao je Abbas.

"Danas ću se vidjeti s Ehudom Olmertom i glavne teme razgovora bit će kolonizacija i sudbina zatvorenika", dodao je.

On je također pozdravio Njemačku, koja ima ulogu posrednika između Izraela i libanskog Hezbolaha u cilju razmjene zatvorenika, gdje bi mogli biti uključeni i palestinski zatvorenici.

Abbas je također zahvalio Njemačkoj na podršci Palestinskoj samoupravi u "ekonomskom, sigurnosnom i pravosudnom domenu", te njenim naporima da "uskoro organizira konferenciju o tom pitanju".

Berlin planira organizirati 24. juna konferenciju za jačanje palestinske policije i pravosudnog sistema na palestinskim teritorijama.