Svijet
0

Abas u petak podnosi zahtjev za članstvo Palestine u UN-u

FENA
Mahmud Abas
Mahmud Abas
Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je u New Yorku da će u petak, poslije govora pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, podnijeti zahtjev za punopravno članstvo Palestine u svjetskoj organizaciji.

Abas je rekao da je o tome obavijestio generalnog sekretara UN Ban Ki-moona, s kojim se tokom jučerašnjeg dana sastao u New Yorku.

Svaki kandidat za članstvo u UN mora najprije generalnom sekretaru da pošalje pismo s takvim zahtjevom, nakon čega ga on, ako ispunjava sve zahtjeve protokola, upućuje Vijeću sigurnosti.

Konačnu odluku o tome donosi Generalna skupština UN, ali je prethodno potrebna pozitivna odluka Vijeća sigurnosti, odnosno najmanje devet glasova.

SAD su već ranije najavile da će uložiti veto, na koji imaju pravo kao stalna članica Vijeća sigurnosti, ali bi to nanijelo udarac američkom imidžu u arapskom svijetu.

Generalni sekretar UN-a je tokom susreta sa Abasom potvrdio podršku dvodržavnom rješenju i naglasio želju da osigura da međunarodna zajednica i dvije strane nađu način da nastave pregovore u legitimnom i uravnoteženom okviru.