Svijet
1

9. Međunarodni festival harmonike u Beču

Sarajevo-x.com
Bogati program bečkih festivala nastavlja se 23. februara početkom jednomjesečnog festivala harmonike, koji već deveti put zaredom u Beču ujedinjuje zvuke sjevernog i južnog Balkana, tanga i drugih južnoamerickih melodija, harmonikaše iz SAD-a i Južne Amerike, Skandinavije, Francuske, Italije, sa Balkana, iz Austrije i dr.

Festival će ove godine, pod motom "Za 31 dan harmonikom oko svijeta“ okupiti 220 muzičara iz brojnih zemalja širom svijeta na ukupno 47 koncerata.

Prije deset godina bi ideja da se čitav mjesec posveti jednom, i to potcjenjenom instrumentu vjerovatno izazvala podsmijeh, međutim, osnivač festivala Friedl Preisl i njegov tim su uspjeli ubijediti Bečlije da harmonika može ujediniti sve ljepote muzike i razne muzičke pravce – džez, sving, latino muziku, folklor, punk, alpsku, keltsku, balkansku i romsku muziku.

Koncerte su između ostalih zakazali Otto Lechner, austrijski muzičar koji je vratio popularnost harmonici u svojoj zemlji i kojem je ove godine pripala čast da otvori Festival, te Austrijanac Martin Lubenov, koji se sa svojih dvadesetiosam godina već ubraja u vrhunske harmonikaše svirajući kombinaciju džeza, etno, balkanske i romske muzike. Iz Italije dolazi Riccardo Tessi, a iz Južne Amerike dvije velike harmonikaške zvijezde, princ "novog tanga“, Pablo Ziegler, i popularni Brazilac Renato Borghetti, koji na harmonici vješto ujedinjuje južnoameričke melodije sa polkom, valcerom i flamenkom.

Oni će na ovogodinšjem Festivalu harmonike prezentirati i numere sa svojih najnovijih CD-ova. A na binama sirom Beča će nastupiti i vrhunski harmonikaši iz naših susjednih zemalja, često u saradnji sa muzičarima iz drugih država, poput dua Meduoteran, kojeg čine harmonikaš, Srbijanac Srđan Vukasinović i Švicarac Taylan Arikan, turskog porijekla, vrsni virtuoz na anatolskoj lauti, kao i brojni drugi.

Pored već afirmiranih harmonikaša, Festival će i mladim, inovativnim talentima pružiti priliku da iskažu svoje umijeće, poput Koby Israelite & band, koji svojim panorijentalno-izraelskim kompozicijama uveliko odstupaju od tradicionalne klezmer-šeme jevrejske muzike.

U toku ovih mjesec dana će se i ove godine upriličiti popratne manifestacije "Magic Afternoon“ – familijarna nedjelja za djecu i roditelje, zatim "Matine nijemog filma“ uz pratnju harmonike te "Literarni salon“, budući da su se one još protekle godine pokazale kao izuzetno uspješne i posjećene.

Iako se porijeklo harmonike pripisuje kineskom instrumentu "sheng“ (usne orgulje) nastalom oko 2700.god p.n.e., ovaj instrument je 1829. u Beču patentirao proizvođač klavira i orgulja, Cyrill Demian, pod nazivom "accordion“. 1854. je Bečlija Matthäus Bauer napravio prvu harmoniku sa piano tastaturom i nazvao je klavirharmonika. Odvajanjem melodijske strane i pratnje su stvoreni preduslovi za dalji razvoj harmonike.