Nigerija
0

86 advokata za muškarca oženjenog sa 86 žena

FENA
Foto:ilustracija
Foto:ilustracija
Koalicija grupa za zaštitu ljudskih prava na sjeveru Nigerije angažirala je 86 advokata da brane čovjeka oženjenog sa 86 žena koji se trenutno nalazi u pritvoru zbog nelegalnog braka i kršenja vjerskih zakona.

"Koalicija od 27 grupa za ljudska prava angažirala je 86 advokata da brane Muhammadua Belloa Masabu", izjavio je branitelj ljudskih prava Shehu Sani agenciji AFP.

"Musaba će za svaku od svojih žena imati po jednog advokata", dodao je on.

"Mi smo odlučni da zaštitimo osnovna ljudska prava navedena u nigerijskom ustavu i u međunarodnom zakonu", objasnio je Sani.

Sani je direktor Kongresa za civilna prava, grupe koja ima sjedište u Kaduni, na sjeveru Nigerije i koja učestvuje u koaliciji.

Osamdesetčetverogodišnji Masaba je prije dva mjeseca izjavio za štampu da ima 86 supruga i 170-ero djece.

Policija ga je uhapsila u njegovoj kući u Bidi, glavnom gradu nigerijske države Niger i izveden je pred sud "zbog povrede vjerskog zakona i nelegalnog vjenčanja sa 86 žena"

Jedno od najvažnijih islamskih vijeća u zemlji Jamatu Nasr il Islam uveo je 21. augusta smrtnu kaznu za poligamiju. Lokalne vlasti su odlučile da Masabi daju dva dana da se uskladi sa zakonom ili da napusti državu.

Prije dvije sedmice, Masaba je poduzeo radnje da se razvede od 82 supruge, a da zadrži četiri, koliko je predvidio islamski zakon, ali on nije održao obećanje.