Rumunija
0

82 nova slučaja zaraze virusom H1N1

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Rumuniji su tokom posljednja 24 sata potvrđena 82 nova slučaja zaraze virusom novog gripa H1N1, a jedan rumunski državljanin preminuo je od te bolesti u bolnici u Italiji, objavili su rumunski mediji.

Zbog velikog porasta broja zaraženih, rumunsko Ministarstvo zdravlja saopćilo je da će od sutra biti obustavljen rad vrtića i škola u nekoliko gradova.

Italijanska agencija ANSA objavila je u međuvremenu da je 28-godišnji rumunski državljanin, kod kojeg je potvrđeno prisustvo virusa H1N1 preminuo na klinici u Salernu u oblasti Kampanja, koja je od svih italijanskih regiona najviše pogođena virusom novog gripa.

Agencija navodi i da je Rumun koji je preminuo bolovao i od drugih teških bolesti i da mu je prije dvije godine dijagnosticiran rak.

U Italiji u kojoj je za samo 24 sata jučer zabilježeno još šest smrtnih slučajeva kao posljedice zaraze virusom novog gripa, danas je u bolnici u mjestu Kazerta preminuo 48-godišnji muškarac koji je, također, pored zaraze virusom H1N1 patio i od drugih bolesti kao posljedice prekomjerne težine.

Karlo de Nikola, kod kojeg je također potvrđeno prisustvo virusa H1N1, imao je 210 kilograma, patio je od kardiopatije, visokog krvnog pritiska i alergijske astme.