Njemačka
0

80. rođendan Juergena Habermasa

FENA
Juergen Habermas
Juergen Habermas
Njemački vicekancelar Frank-Walter Steinmeier čestitao je u četvrtak slavnom filozofu Juergenu Habermasu 80. rođendan hvaleći ga kao "evropski glas razuma".

U pismu filozofu Steinmeier piše: "Decenijama ste određivali tok rasprava o našoj zemlji i Evropi" i zahvalio mu se za kritički angažman "u najboljoj tradiciji naše zemlje", javila je DPA.

"Bez vas ne bi bila moguća misao i politička akcija za društvenu i demokratsku Evropu", piše Steinemeier, koji je također i njemački ministar vanjskih poslova.

Habermas je veliki zagovornik Evropske unije, za koju tvrdi da bi mogla postati prvi primjer saveza nacionalnih država.

"Vaši prijedlozi i savjeti trajno su uticali na moje političke misli i akcije", piše Steinemer, zahvaljujući posebno Habermasu na insistiranju na njemačkom predsjedanju EU-om 2007. godine.

Njemački vicekancelar još se zahvalio filozofu i političkom sociologu na njegovoj "poziciji i protivljenju prema iračkom ratu".

Habermas je bio kritičan prema politici američkog predsjednika Georgea W. Busha u Iraku, tvrdeći da je on učinio svijet "manje sigurnim", istovremeno ignorirajući suštinske vrijednosti američke političke tradicije.

Habermas u svojim radovima istražuje koncept javne sfere, pitajući koji je najbolji oblik "diskursa" u organizovanju demokratskog društva.

Među Habermasove knjige spadaju "Strukturna transformacija javne sfere" iz 1962. i "Teorija komunikativne akcije" iz 1981., koje se smatraju temeljnim djelima savremene filozofije.