Sjeverna Irska
0

80 policijaca povrijeđeno u sukobima s demonstrantima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Više od 80 policajaca povrijeđeno je u sukobima s mladim demonstrantima u jednom od najgorih valova uličnog nasilja u Sjevernoj Irskoj u posljednjoj deceniji, rekao je načelnik policije u Belfastu Matt Baggott.

" Prolazimo kroz teške trenutke, rekao je Baggott", dodavši kako su policijski službenici u ponedjeljak i utorak bili suočeni s "pokušajem ubistva".

Protesti, koji su se iz Belfasta proširili na druge dijelove britanske provincije, povezani su s tradicionalnim paradama protestantskog Oranskog reda 12. jula.

Policija je objavila kako vjeruje da su pokretači uličnog nasilja odmetnuti pripadnici proirskih katoličkih grupa. Policija je u petak povukla neuobičajen potez i objavila snimke iz helikoptera na kojima se vide mladi ljudi kako zasipaju policiju raznim predmetima i Molotovljevim koktelima, prevrću policijska vozila i nasrću velikim drvenim palicama na policajce sa štitovima.

"Svjedoci smo nasilnih protesta motiviranih dosadom koji su poprimili zlokobne razmjere", rekao je Baggott.

Pozvao je roditelje "adolescenata i nešto starijih mladih ljudi" da spriječe svoju djecu da nasilne nemire smatraju "zabavom".

"Prošle ste noći vidjeli nešto što nećete nigdje u svijetu", rekao je Baggott, govoreći o opsežnom zadatku policije da istodobno čuva sudionike parade od demonstranata, ali i same demonstrante.

"Policija se morala brinuti o djeci koja su bila na ulici bez ikakva roditeljskog nadzora, paleći Molotovljeve koktele, i truditi se da nijedno od njih ne bude povrijeđeno", rekao je Baggott. Dodao je kako će se provesti iscrpna istraga o nasilju i da će se sudski goniti svi odgovorni za "potpuno neprihvatljiv" niz događaja posljednja dva dana.

Nasilje je neizbježna popratna pojava ljetnih protestantskih parada, a ovo je pravo otkako je Belfast iz ruku Londona preuzeo kontrolu nad policijom i pravosuđem. Policija smatra da sjevernoirska protestantsko-katolička vlada mora bolje sarađivati sa snagama sigurnosti u sprječavanju nereda.