Njemačka
0

76.000 civila bez posla zbog reformi Bundeswehra

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Gotovo 76.000 civila bi zbog reformi Bundeswehra moglo da ostane bez posla, upozorio je savez zaposlenih u Bundeswehru, zahtijevajući da ministarstvo odbrane učini sve da se te osobe "na socijalno podnošljiv način" pošalju kućama.

"Brinemo da bi pri ukidanju vojne obaveze jedan veliki dio kolega mogao da izgubi radno mesto", rekao je Wolfram Kam, predsjedavajući ovog saveza.

Njemački ministar odbrane Karl-Theodor zu Guttenberg založio se da vojna obaveza ostane upisana u ustavu zemlje, ali i da se služenje vojnog roka definiše na novim osnovama, jer u sadašnjem obliku ima slabosti, prenosi u četvrtak Tanjug.

Ministar odbrane, kako je nedavno objavljeno u štampi, razmišlja o tome da se, zbog finansijske krize i u okviru kursa štednje, broj njemačkih vojnika radikalno smanji - za 100.000 i da se pri tom borbene jedinice bolje naoružaju.

"To je jedan od scenarija o kome se razmišlja, istakao je Guttenberg u Potsdamu prošlog mjeseca, prilikom posjete komandi za angažmane Bundeswehra", govoreći o planovima za eventualno smanjenje vojnika za 100.000 na 150 000.

U Njemačkoj, gdje se od 1. jula, umjesto devet, regruti vojni i civilni rok služi šest mjeseci, diskutuje se i o kompletnom ukidanju vojne obaveze, za šta se zalažu liberali vicekancelara i šefa diplomatije Guida Westerwellea.

U Njemačkoj vojna obaveza važi za sve Nijemce starije od 18 godina.

U Berlinu je na početku prvog kancelarskog mandata Angele Merkel promovisana "Bijela knjiga", dokument na 130 strana o zadacima Bundeswehra, prema kojoj njemačka vojska, s obzirom na promijenjenu sigurnosnu situaciju u svijetu, treba da bude armija za angažmane, a služenje vojnog roka obaveza.