Anketa u SAD-u
0

75% Amerikanaca zadovoljni što Bush odlazi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tri četvrtine Amerikanaca zadovoljno je što predsjednik George W. Bush za nešto više od tri sedmice napušta dužnost, a samo trećina želi da on ostane aktivan u javnom životu, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja objavljeno u petak.

Ispitivanje CNN/Opinion Research Group pokazalo je da 75 posto ljudi kaže kako im Bush neće nedostajati, dok je za njegovog prethodnika Billa Clintona, na kraju drugog mandata 2000., isto govorilo 51 posto ispitanih.

Samo trećina ispitanih kazala je kako želi da Bush ostane aktivan u javnom životu, u usporedbi s 55 posto za Clintona.

"To je bilo kao propali brak", ocijenio je analitičar CNN-a Bill Schneider. "Stvari su dobro počele. Kada je predsjednik Bush preuzeo dužnost 2001., više od 60 posto Amerikanaca smatralo ga je snažnim i odlučnim. Taj je dojam potvrđen nakon terorističkih napada 11. septembra. Javnost je još uvijek vidjela Busha kao hrabrog i odlučnog, kada je drugi puta preuzeo dužnost 2005."

Samo 20 posto ispitanih u anketi CNN/ORG, kaže da im predsjednik Bush ulijeva povjerenje, 40 posto kaže da ima loše rezultate kao predsjednik, a 28 posto ga opisuje kao najgoreg predsjednika u povijesti SAD-a.