Dvije godine od nesreće
0

74 tijela iz Air Francea nikada neće biti pronađena

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuske vlasti su izvijestile kako je završeno pretraživanje olupine Air Francea 447 koji se prije dvije godine srušio u Atlantik. Pronađeno je još 27 tijela, a ostaci 74 osobe očito nikada neće biti pronađeni, objavio je CNN.

Od 228 osoba koje su tog kobnog dana bile u avionu, do sada su pronađena tijela 154 osobe. Nekoliko dana nakon nesreće pronađeno ih je 50, a 104 tek ove godine nakon što su pronađene crne kutije. Dva tijela su pronađena istovremeno kad i crne kutije, 75 ih je izvučeno između 23. i 30. maja, a posljednja "grupa", njih 27, izvučena su na površinu prošli petak, kazao je Philippe Vinogradoff, glasnogovornik porodica žrtava.

Ostaci ljudskih tijela i dijelovi aviona ukrcani su na brod i plove prema Kanarskim otocima. Očekuju se kako će tamo stići u utorak, kazali su istražitelji francuske agencije za istraživanje nesreće. Od tamo će biti prebačeni u grad Bayonne na jugozapadu Francuske. Tijela još nisu identificirana.

Airbus A330 srušio se na letu iz Rio de Janeira prema Parizu 1. juna 2009. godine, a crna kutija je nakon mnogobrojnih uzaludnih potraga pronađena tek prije nešto više od mjesec dana. Analiza je pokazala da se avion srušio u Atlanski okean zbog toga što su senzori brzine davali pogrešne informacije.