Jermenija
0

7 godina zatvora novinaru za pozivanje na nerede

FENA
Yerevan
Yerevan
Sud u Erevanu osudio je u utorak glavnog urednika opozicionog dnevnika "Jermensko vrijeme" Nikola Pašinjana na sedam godina zatvora za pozivanje na masovne nerede poslije predsjedničkih izbora marta 2008. godine, javile su novinske agencije.

Ruska agencija RIA Novosti navodi da je Pašinjan oslobođen optužbe za upotrebu nasilja nad policajcem i dodaje da se Pašinjan nakon izdavanja potjernice za njim predao pravosudnim organima 1. jula prošle godine.

Agencija podsjeća da su pristalice bivšeg predsjednika Jermenije Levona Ter-Petrosjana i poraženog kandidata na izborima 19. februara 2008. godine, od 20. februara u centru Erevana organizovali mitinge na kojima su izražavale nezadovoljstvo rezultatima.

Akcije protesta 1. marta su se pretvorile u nerede i sukobe sa snagama reda i poginulo je deset i povrijeđeno oko 200 osoba.

Prema podacima Glavnog tužilaštva, uhapšeno je više od 100 osoba, a Jermenski nacionalni kongres s Ter-Petrosjanom na čelu smatra većinu uhapšenih političkim zatvorenicima, navodi RIA Novosti.

Advokat Pašanjana saopćio je da će se on žaliti na presudu, prenosi Tanjug.