Iran
0

646 žalbi zbog neregularnosti tokom predsjedničkih izbora

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Trojica iranskih opozicionih predsjedničkih kandidata uložili su žalbe zbog 646 slučajeva neregularnosti tokom izbora održanih 12. juna.

Portparol iranskog Vijeća čuvara Ustava Abas ali Kadhodaj najavio je da će se to tijelo u subotu sastati s trojicom kandidata: Mirom Hoseinom Musavijem, Mehdijem Karubijem i Mohsenom Rezajem.

Trojica kandidata uložili su žalbe na "izostanak i kašnjenje dostavljanja glasačkih listića", "podsticanje na glasanje samo jednog kandidata" i "odstupanja od utvrđenog puta pokretnih glasačkih kutija".

Skupština stručnjaka, najvažniji vjerski organ u Iranu, prethodno je pozdravila masovno učešće na izborima, ne pominjući, međutim, ishod glasanja.

Ta skupština u kojoj je 86 vjerskih zvaničnika, zadužena je i za nadgledanje rada vrhovnog vođe ajatolaha Ali Khameneija, a na čelu je bivši iranski predsjednik Akbar Hašemi Rafsandžani.

Pristalice opozicije već danima protestuju ulicama Teherana zbog ponovnog izbora Mahmouda Ahmadinedjada za predsjednika.

Opozicioni lider Mir Husein Musavi je sljedbenike pozvao da na demonstracijama u četvrtak nose crninu, u znak žalosti zbog prevare prošlog petka na predsjedničkim izborima i zbog izgubljenih života na demonstracijama tokom ove nedjelje.

Osam osoba je ubijeno nakon demonstracija u ponedjeljak.