Anketa u SAD-u
0

63 posto Amerikanaca vjeruje da je zemlja na krivom kolosijeku

FENA
Većina američkih birača, nezadovoljnih ekonomskim stanjem i pravcem kojim ide zemlja, na predstojećim će kongresnim izborima 2. novembra povjerenje ukazati opozicionim republikancima, koji će vjerovatno osvojiti većinu u Predstavničkom domu, pokazala je anketa Instituta Ipsos objavljena u srijedu.

Prema Ipsosovoj oktobarskoj anketi, provedenoj za agenciju Reuters, 48 posto vjerovatnih birača kaže da će izabrati republikanskog kandidata na izborima, u usporedbi s 44 posto onih koji kažu da će izabrati demokratskog kandidata.

Iako Ipsos ne dodjeljuje "neopredijeljene" birače sve do završne predizborne ankete, njegova projekcija prema podacima iz nove ankete pokazuje da bi republikanci trebali osvojiti Predstavnički dom s 227 mjesta, dok bi demokrati izgubili 48 mjesta i zadržali 208.

Ipsosov model sugerira da će demokrati zadržati kontrolu nad Senatom s 52 ili 53 mjesta, dok sada imaju 59 od ukupno 100 senatskih mjesta.

Odobravanje za predsjednika Baracka Obamu palo je na 43 posto, s 47 posto u septembru, a 53 posto birača ne slaže se s načinom na koji on obavlja svoj posao.

Ipsos ističe da novi pad popularnosti Obame dolazi od demokrata, čija je podrška za Obamu pala sa 78 posto u septembru na 70 posto ovoga mjeseca.

Polovica Amerikanaca (49 posto) smatra da je ekonomija najvažniji problem s kojim se suočava SAD.

Čak 63 posto Amerikanaca kaže da je zemlja na krivom kolosijeku, prema 31 posto onih koji misle da se SAD kreće u pravom smjeru.

Kohabitacija s republikanskom većinom u Predstavničkom domu otežat će zakonodavnu provedbu programa Obamine administracije u iduće dvije godine do predsjedničkih izbora, dok se SAD bori sa sporim oporavkom ekonomije, visokom nezaposlenošću, te s ogromnim budžetskim deficitom.