Posljedice oluje u Evropi
0

62 mrtvih u Francuskoj, Njemačkoj, Španiji i Belgiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U snažnoj oluji " Xynthia", koja je tokom vikenda zahvatila zapadnu Evropu, poginule su najmanje 62 osobe, od kojih 51 u Francuskoj, šest u Njemačkoj, tri u Španiji i po jedna u Belgiji i Portugalu, javili su svjetski mediji najnoviji bilans.

Portparol francuske službe za vanredne situacije pukovnik Patrik Vaji saopštio je da se devet osoba vodi kao nestalo i da je na desetine povrijeđeno.

Oluja sa vjetrovima snage uragana pogodila je Francusku u nedjelju ujutro. Poplavljene su luke, uništene mnoge kuće, dok je više od milion domaćinstava ostalo bez struje.

Oluja koja je također zahvatila Belgiju, Portugal, Španiju i dijelove Njemačke dovela je do obustavljanja željezničkog i aviosaobraćaja širom kontinenta.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy obišao je najteže pogođene oblasti Vande i Charant-Maritim i obećao tri miliona eura pomoći ugroženom stanovništvu.

Regionalni zvaničnici pozvali su na hitno ojačavanje starih morskih bedema, nakon što je gotovo polovina od ukupnog broja žrtava nastradala usljed probijanja morskog bedema u gradu Aiguillon-sur-Mer.

"Morski bedem koji je probijen potiče iz (doba) Napoleona. Ili ćemo izgraditi (nove) morske bedeme, koji u tom slučaju treba da budu viši...ili ćemo graditi dalje" od obale, izjavio je desničarki političar Filip del Vijer predsjednik lokalne vlasti u Vandeu.

Sarkozy, koji je najavio detaljnu istragu uzroka nesreće, pokušao je da ublaži buru kritika zbog stanja morskih bedema u zemlji.

"Ima mrtvih i nestalih ljudi i mi im dugujemo suosjećanje. Sada sigurno nije trenutak za započinjanje polemike", rekao je Sarkozi.

Prvi izvještaji ukazuju da je šteta izazvana neobičnom kombinacijom izuzetno snažnih vjetrova brzine do 160 kilometara na sat, jake plime i niskog zračnog pritiska što je uticalo na porast nivoa vode.