Svijet
0

61-godišnja Japanka postala surogat majka

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Šezdesetjednogodišnja Japanka rodila je dijete kao surogat majka, saopćio je akušer u centralnom Japanu u srijedu. Vjeruje se da je ona najstarija surogat majka do sada zabilježena u Japanu.

Žena je zatrudnila s embrijem stvorenim od jajašca uzetog od njene kćerke, koja nema materice, i od sperme uzete od kćerkinog supruga, navodi u saopćenju klinika za majku i dijete koja je učestvovala u eksperimentu, prenosi Reuters.

Klinikom upravlja Yahiro Netsu, koji se opire dugotrajnom protivljenju stvaranja surogat majki od japanskih akušera.

Klinika je odbila potvrditi da je žena rodila, niti je objavila njeno ime, pozivajući se na privatnost.

"Klinika se nada da će Japan održati korisne diskusije o surogat majkama i da će se takvi porodi dešavati u Japanu bez zloupotreba", saopćila je klinika.

Netsu je pomogao osam surogat majki da zatrudne i rodile su između 1999. i 2008., saopćila je glasnogovornica klinike Chihiro Netsu.

U četiri od osam slučajeva, majke u dobi od 55 do 61 godine rodile su djecu za svoje kćerke. U preostala četiri, žene su rađale djecu za svoju braću ili sestre, dodala je ona.

Prije ovog slučaja, najstariji slučaj surogat majčinstva u Japanu bila je 60-godišnjakinja koja je zatrudnila u Sjedinjenim Državama prošle godine s embrijem stvorenim od doniranog jajašca i sperme.