Svijet
0

6. maja odluka o budućnosti Velike Britanije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Za izdanja londonskih dnevnih listova u srijedu postoji samo jedna središnja tema: predstojeći britanski izbori, koje je premijer Gordon Brown raspisao za 6. maj.

Daily Telegraph najavljuje "borbu između nade i straha", The Independent ocjenjuje raspisivanje izbora kao "politički korak u nepoznato", The Times smatra da će se najžešće borbe oko glasova voditi u tzv. "srednjoj Engleskoj", dok liberalni The Guardian ocjenjuje kako je odluka da se rasformira "osramoćeni parlament" jedan od boljih poteza Gordona Browna.

Financial Times u redakcijskom komentaru raspisivanja parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji piše da Otočani koji za nešto manje od mjesec dana budu izašli na birališta imaju priliku ne da odluče hoće li na vlasti po četvrti put ostaviti laburiste ili ih zamijeniti opozicijskim konzervativcima, već da donesu sud o tome gdje se zemlja trenutno nalazi i odluče u kojem smjeru žele da se ona razvija.

Kada su laburisti pod vodstvom Tonyja Blaira 1997. godine došli na vlast, čitava zemlja je bila puna nade i energije, piše list. Današnja Britanija, međutim, ranjena je država koja se guši u vlastitom cinizmu i raširenim diskusijama o propasti nacije, ocjenjuje list. Recesija i nedavni politički skandali opasno su poljuljali povjerenje naroda u političare, a zemlji su prijeko potrebne reforme.

Urednici Financial Timesa napominju da se njihov list zalaže za liberalizam u politici: mali državni aparat, socijalnu pravdu i otvorena međunarodna tržišta.

Najveći prioritet ostaju obrazovanje i zdravstvo, piše list, ali buduća vlast ima obavezu i provesti reforme u javnom sektoru, poboljšati infrastrukturu, pokrenuti proces decentralizacije, povećati slobode građana koje se, kako naglašava, sistemski ograničavaju od terorističkih napada 11. septembra 2001. u Americi, jasnije definirati mjesto Britanije u međunarodnoj zajednici i, na kraju, izboriti se s anahronim parlamentom koji malom broju ljudi nudi ogromne privilegije.

Za sve ovo, napominju urednici Financial Timesa, neophodna je vizija i odlučnost, ali i korjenita promjena političke kulture u čitavoj zemlji. U idućih nekoliko godina sigurno neće biti lako, ali stranke moraju biti sposobne sagledati svijet koji dolazi nakon najteže ekonomske krize u povijesti i biti spremne Britaniju povesti pravo u njegovo naručje, zaključuju urednici Financial Timesa.