Svijet
0

50 mrtvih u sukobima u Afganistanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američke snage i afganistanske valsti saopćile su u petak da je 50 osoba ubijeno za 24 sata u različitim afganistanskim regijama, u najžešćim sukobima od početka godine u ovoj zemlji.

Četrdeset pobunjenika i deset Afganistanaca ubijeno je u četvrtak i petak u sukobima koji su izbili na jugu i sjeveru Afganistana, u trenutku kad se zemlja spremala da proslavi perzijsku Novu godinu Nawroz, na prvi dan proljeća.

Trideset pobunjenika je ubijeno u pokrajini Helmand, jednom od glavnih uporišta talibana na jugu zemlje, javio je AFP.

Helmand je glavna regija za proizvodnju opijuma u Afganistanu, zemlji koja snabdijeva svijet sa 90 posto ove droge. Talibani pune svoje kase od prodaje droge.

Pobuna talibana je dobila na intenzitetu u posljednje dvije godine, posebno na jugu i istoku zemlje, a meta joj je i vlada koju podržava Zapad, kao i međunarodne snage koje broje 75.000 vojnika.

Američki predsjednik Barack Obama, čija zemlja ima 38.000 vojnika u Afganistanu, naredio je raspoređivanje još 17.000 dodatnih vojnika i pokrenuo razmišljanje o utvrđivanju nove strategije u toj zemlji, od koje je napravio centralni front borbe što je Washington vodi protiv terorizma.

NATO je također obećao da će poslati pojačanje zbog predsjedničkih izbora koji treba da se održe 20. augusta.