UN
0

5 novih nestalnih članica u Vijeću sigurnosti

FENA
Austrija, Japan, Meksiko, Uganda i Turska izabrani su u petak za nestalne članice Vijeća sigurnosti za period 2009.-2010., saopćio je predsjednik Generalne skupštine UN-a Miguel d'Escoto.

U azijskoj grupi, koja je privuka pažnju zbog kandidature Irana, Japan je dobio 158 glasova, a njegov konkurent 32 glasa, javio je AFP.

Iran, pod udarom sankcija Vijeća zbog odbijanja da prekine osjetljive nuklearne aktivnosti, nije uspio dobiti mjesto u ovom UN-ovom organu kojem njegovi lideri često osporavaju legitimnost.

Poraz Irana je bio gotovo izvjestan, u odnosu na Japan, ekonomsku silu i velikog financijera UN-ovih fondova koji uživa veliku podršku u svijetu, posebno u zapadnim zemljama.

Pomoćnik američkog ambasadora Alejandro Wolff je izjavio kako je važno da Iran shvati kako se njegovo odbijanje da se povinuje obavezama prema međunarodnoj zajednici odražava na taj jadni rezultat.

Vijeće sigurnosti, UN-ov glavni organ za odluke, sastoji se od 15 članica, od kojih je pet stalnih, Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija imaju pravo veta.

Ostalih 10 članica svake godine bira Generalna skupština u grupama po pet država, na mandat od dvije godine koji ne može odmah da se obnovi. Da bi neka zemlja bila izabrana, treba da dobije dvije trećine glasova prisutnih država koje glasaju.