Međunarodni kongres o AIDS-u
0

5 miliona Azijaca živi sa virusom HIV-a

SRNA
Eksperti za borbu protiv Side iz 65 zemalja svijeta okupili su se danas u Indoneziji da ocijene napredak postignut u borbi protiv ove bolesti i HIV virusa, kao i uticaj finansijske krize na oboljele.

Međunarodni kongres o Sidi u regionu, koji će otvoriti predsjednik Susilo Bambang Judhojono na ostrvu Bali, pokušaće da osigura "univerzalan pristup" liječenju ove bolesti, rekao je predsjedavajući Kongresa Zubairi Đerban.

On je dodao da samo 25 odsto od 1,7 miliona oboljelih u regionu Azije i Pacifika dobijaju tretman koji je neophodan.

"Mi smo još uvijek daleko od cilja. Ne govorimo o 100 odstotnom pristupu liječenju, jer je to nemoguće. Ako Latinska Amerika može da liječi 62 odsto svojih oboljelih mi treba da stremimo ka tome", rekao je Đerban.

Učesnici Kongresa, koji traje do četvrtka, pokušaće da izvrše pritisak na vlade da preuzmu svoje obaveze u borbi protiv bolesti koja je širom Azije "ubila" 380 000 ljudi 2007. godine.

Oko pet miliona Azijata živi sa HIV virusom, posebno u južnim zemljama kao što su Tajland, Kambodža, Filipini i Indonezija.

U Indoneziji, gdje se prema zvaničnim podacima broj slučajeva oboljelih od Side utrostručio od 2005. godine na 26,632, zatvorenici i prostituke zajedno sa narkomanima čine najugroženiji dio populacije.

U međuvremenu, jedna od najgorih epidemija HIV virusa izvan Afrike uzima maha u indonezijskoj zabačenoj provinciji Paupi gdje je dva odsto odrasle populacije zaraženo ili 64 000 stanovnika usljed priliva radnika imigranata i rastuće seks industrije.

Ipak, prisustvo HIV virusa i dalje je značajno manje u Aziji nego u Africi.