Svijet
0

5.000 pritužbi za diskriminaciju protiv Geerta Wildersa

FENA
Geert Wilders
Geert Wilders
Policija širom Holandije u posljednjim sedmicama je primila oko 5.000 pritužbi protiv desničarskog populističkog čelnika Geerta Wildersa zbog diskriminacije nad Marokancima, saopćio je u četvrtak holandski javni tužilac.

Tokom lokalnih izbora 19. marta, Wilders, čelnik desničarske populističke stranke PVV, upitao je svoje pristalice žele li "manje ili više" Marokanaca u Holandiji, na što je masa s oduševljenjem odgovorila "manje, manje!", a Wilders je zaključio skup rečenicom: "Dobro, uredit ćemo to".

PVV je osnovan u 2005. i postao je popularna stranka u Holandiji, u jeku rastućeg antiimigrantskog i antiislamskog raspoloženja u zemlji.

Stranka je dvaput zaredom završila na trećem mjestu na posljednjim općim izborima.

U predizbornoj kampanji za lokalne izbore, on se posebno obrušio na ljude marokanskog porijekla, jedne od najvećih etničkih grupa u Holandiji koja pati od visoke stope kriminala.

Njegovi komentari izazvali su zgražanje među političarima iz drugih stranaka koji su postavili svoje reakcije na društvenim mrežama.

Alijansa marokanskih Holanđana objavila je da će prijaviti Wildersa policiji zbog rasističkih uvreda i poticanja na nacionalnu mržnju.

Organizacija je pozvala sviju koji su uvrijeđeni Wildersovim izjavama da učine isto. Njen primjer slijedilo je 5.000 ljudi, prenosi Xinhua.